Syrovátka

O syrovátce

Syrovátka představuje žlutozelenou tekutinu. Jde o mléčné sérum, které vzniká po sražení mléka. Budete-li ji chtít začít užívat, seženete ji nejčastěji v podobě sušené syrovátky.
Syrovátka je potravina velmi bohatá na vitamíny B, C a E. Obsahuje také mnohé minerály, především hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík či zinek. Kromě toho jsou v ní bílkoviny (ze 70 %), kyselina listová a další zdraví prospěšné látky.
Syrovátka je k dostání v lékárně či obchodě se zdravou výživou. Sušená syrovátka se připravuje ke konzumaci jako horký či studený nápoj. Díky její příznivé ceně je snadno dostupná pro každého. Kromě klasické syrovátky je na trhu k dostání i biosyrovátka.

Syrovátka a hubnutí

Syrovátka podpoří vaše hubnutí díky jejímu obsahu snadno stravitelných bílkovin. Zasytí na delší dobu a přitom má minimální obsah tuků. Hodí se proto jako svačina mezi hlavními jídly. Celkově podporuje vstřebávání tuků. Samozřejmě syrovátka sama o sobě zázračná není (ovšem to žádná potravina), takže je vhodné její užívání podpořit dietním jídelníčkem.

Další účinky syrovátky

Syrovátka není oblíbená jen mezi těmi, kteří by rádi zhubli. Nechybí ani v jídelníčcích sportovců, především kulturistů. Syrovátka totiž hraje důležitou roli při posilování a tvarování svalů. Pomáhá z těla odvádět toxické látky, podporuje činnost ledvin, snižuje cholesterol a má i protizánětlivé účinky.
Příznivé také působí na střevní mikroflóru, je prevencí srdečně-cévních onemocnění a při pravidelném užívání zlepšuje pleť. Blahodárné účinky má i na psychiku, hlavně na odstranění stresu.



Leave a comment

Your email address will not be published.

*