Emulgátory v potravinách

Kdo se zajímá o zdravou výživu, poutají jeho pozornost informace o vitamínech, antioxidantech, konzervantech, emulgátorech, barvivech a dalších přídatných látkách, označovaných jako éčka.

DSC_0005-1To vše jsou látky obsažené v potravinách a v nápojích a tím pádem také v lidském těle. V současné době se používají stovky éček chránících potraviny před zkázou, zaručují jejich bezpečnost, trvanlivost a zlepšují jejich chuťové a vzhledové vlastnosti. Řada z nich brání rozmnožování nebezpečných bakterií, některá působí jako vitamíny, nebo se vyskytují v potravinách přirozeně, jako např. kyselina citronová.

 

Ovšem jsou i taková éčka, která působí nežádoucím způsobem na lidské zdraví. Projevují se jako příznaky alergií, hyperaktivita dětí a řada jiných okamžitých reakcí. Některým éčkům se můžete vyhnout zcela jednoduše tím, že budete vybírat takové potraviny, které nemají například žádné konzervanty, což je největší skupina éček.

Pro přehlednost lze uvést nejhorší éčka, která se do potravin přidávají:

  • potravinářská žluť. Je nevhodná pro děti a bývá příčinou alergií. Používá se do sladkostí, nealkoholických nápojů, hořčic a polévek.
  • potravinářská modř. Najdete ji v pudincích, žvýkačkách nebo čokoládových tyčinkách.

DCF 1.0Dalšími nebezpečnými éčky jsou kyselina benzoová, dusitan sodný, glutaman sodný, cyklamáty a aspartam. Většina z nich se u nás smí používat jen v omezeném množství.

Například aspartam je umělé sladidlo, o kterém se tvrdí, že je škodlivý a vyvolává rakovinu. Je asi 200x sladší než sacharóza a jeho vliv na lidské zdraví je stále předmětem sporů. Podle výživových poradců se u nás éčka přidávají do potravin v malém množství.

Pokud si však koupíte levnou potravinu, jako například šunku obsahující jen 50% masa, najdete v ní mnohem více éček i dalších přídatných látek. Pokud budete takto šizené potraviny konzumovat ve větším množství a delší dobu, je předpoklad, že se škodlivá éčka ve vašem těle budou postupně ukládat a být příčinou různých alergií i těžších onemocnění.



Leave a comment

Your email address will not be published.

*