Tuňák
O tuňáku
V České republice jsou k dostání různé druhy ryb ke konzumaci. Mezi ty nejoblíbenější patří tuňák. Jde o makrelovitou rybu dobré chuti a kvalitních nutričních hodnot.
Existují různé druhy tuňáků. Nejrozšířenější je tuňák obecný, který žije především v Atlantickém oceánu, Středozemním moři a Černém moři.
Tuňák a hubnutí
Tuňák je oblíbenou a zcela žádoucí součástí redukčních diet. Tuňák zasytí, ale přitom jde o lehkou a dobře stravitelnou potravinu, což je ideální předpoklad pro zařazení do jídelníčku hubnoucího člověka. Navíc jde o velmi zdravou potravinu, která obsahuje důležité omega 3 mastné kyseliny s mnohými pozitivními účinky na lidský organismus. Obsahuje rovněž plnohodnotné bílkoviny a vitamíny A, B, D. Tuňák i většina dalších ryb mají nízký podíl tuku.
Jak konzumovat tuňáka
Hubnete-li, konzumujte tuňáka v podobě steaků či v konzervě, ale ve vlastní šťávě. Když už si kupujete tuňáka v oleji, vybírejte mezi kvalitními výrobky, u nichž je velká pravděpodobnost, že i olej bude kvalitní. Vyhněte se levným výrobkům, jež obsahují nadrcené zbytky tuňáka.
A jaké pokrmy si z tuňáka připravit? Steaky můžete opéci a konzumovat se zeleninovou přílohou, bramborem, bramborovou kaší či rýží. Vhodné jsou i různé přelivy na steak z tuňáka, např. bazalkové pesto, citronová omáčka atd.
Tuňák v konzervě se hodí do různých zeleninových i těstovinových salátů. Chutnat vám jistě bude také dietní sendvič z celozrnného pečiva se zeleninou a tuňákem. Z tuňáka se mimo jiné připravuje i suši. Ochutnáte?
Kromě tuňáka zařaďte do svého jídelníčku i další ryby, např. lososa, štiku, makrelu, sardinky, žraloka atd.
Leave a comment