Sója

O sóje

Sója je luštěninou pocházející z východní Asie. Před lety u nás nebyla příliš známá. Zpočátku se lidé k jejímu využívání v kuchyni stavěli se skepsí. Existuje však mnoho receptů na chutné pokrmy ze sóji. Když se dobře připraví, je vynikajícím pokrmem, který neobsahuje příliš kalorií a navíc má vysoký obsah proteinů.
V České republice je možné si zakoupit různé sójové produkty – sušené mléko, tofu, tempeh (velmi kvalitní potravina), granulát, olej, mouku, nápoje, jogurty, sójové omáčky atd.

Sója a hubnutí

Sója se doporučuje při hubnutí kvůli jejím nutričním hodnotám. Obsahuje kvalitní bílkoviny a přitom má nízký glykemický index, což je pro hubnutí podstatné. Sójové maso má navíc dostatek vlákniny, která zasytí nadlouho.
Sója nemá žádný cholesterol a škodlivé tuky. Naopak. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, mimo jiné i nenasycenou mastnou kyselinu omega 3, která je našemu zdraví prospěšná.

Pro koho ještě je a není sója vhodná

Díky vysokému obsahu bílkovin je sója vhodná i pro vegetariány. Právě ti mají často problémy s přijímáním dostatečného množství bílkovin.
Do svého jídelníčku by ji měli zařadit i lidé se srdečními a cévními nemocemi a vhodná je rovněž pro diabetiky (zpomaluje přístup glukózy do krevního oběhu). Pozitivní vliv má sója i na zažívání. Odstraňuje zácpu a přispívá k prevenci hemeroidů či střevních nádorů.
I když je sója obecně velmi prospěšnou potravinou, nedoporučuje se kojencům, kojícím ženám a mužům a ženám, kteří se snaží o početí. Obsahuje totiž rostlinné estrogeny. Kvůli vyššímu obsahu purinů není sója vhodná ani pro lidi mající dnu.



Leave a comment

Your email address will not be published.

*