Pohanka
O pohance
Pohanka je rostlinou mnohými považovanou za obilovinu, i když ve skutečnosti jí není.
V posledních letech se spojuje se zdravým jídelníčkem, ale neznamená to, že by šlo (na rozdíl od mnohých jiných „dietních potravin“) o rostlinu, která by byla u nás známá jen krátkou dobu. Na našem území se pěstuje již od 12. století.
Díky nenáročnosti pohanky ji můžete pěstovat i na zahradě. Vysévá se v dubnu či květnu a sklízí se na konci léta. Není napadaná chorobami ani škůdci.
Pohanka má vyváženou skladbu aminokyselin a je vhodná pro lidi citlivé na lepek. Je rovněž důležitým zdrojem sacharidů. Dále obsahuje vitamíny B1, B2, E, C a nacin.
Pohanka a hubnutí
Pohanka má detoxikační účinky. Proto jde o vhodnou potravinu, kterou lze hubnoucí proces nastartovat. Ani v průběhu hubnutí se ji nevzdávejte. Pohanka vám pomůže zrychlit metabolismus a také vás zasytí, takže nebudete hladovět.
Výhodou pohanky je také to, že se dá připravovat v různých obměnách, takže vám nezevšední a navíc některé pokrmy jsou pochoutkami, které zůstanou mezi vašimi oblíbenými, i když už nebudete chtít hubnout.
Další pozitivní účinky pohanky
Pohanka je součástí zdravé výživy vhodné pro každého. Pokrmy s pohankou by si měli připravovat hlavně lidé mající problémy s cévami, křečovými žílami či hemeroidy. Pohanka totiž obsahuje rutin, který dokáže léčit křehké krevní kapiláry a zvyšuje pružnost cév. Dále snižuje nezdravý cholesterol, je antioxidační a zesiluje účinky vitamínu C.
Pohanka celkově posiluje imunitu a je vhodná pro psychicky i fyzicky namáhané osoby.
Leave a comment