Brokolice
Brokolice
Brokolice patří mezi brukvovité rostliny určené ke konzumaci. Původně pochází z oblasti Středomoří. Pěstuje se však i u nás, a to zhruba od 80. let 20. století. Pokud máte zahrádku a zachutná vám, můžete ji bez problému pěstovat i vy. Na pěstování je nenáročná. Rozlišujeme brokolici květákovou a stonkovou.
Brokolice patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Může být součástí různých pokrmů. Dává se do polévek, ale také je dobrá dušená a celkově můžete najít různé recepty jak si ji chutně připravit
Brokolice a hubnutí
Zelenina by měla být součástí každého dietního jídelníčku. Odborníci se shodnou na tom, že člověk by měl konzumovat denně tři jednotky zeleniny a dvě jednotky ovoce.
A proč zrovna brokolice je na hubnutí nejvhodnější? Má skutečně velmi nízký obsah cukrů i tuků. Také je bohatá na vlákninu.
Další pozitivní účinky brokolice
Brokolice je důležitá nejen pro všechny, kteří by rádi zhubli, ale i ty, kteří chtějí podpořit své zdraví. Brokolice totiž obsahuje velké množství vlákniny, beta karotenu, vitamínu C, E, minerálů (především vápník a fosfor), flavonoidů a kyseliny listové. Díky tomuto složení přispívá k prevenci rakoviny. Pomáhá také organismu zbavovat se toxických látek.
Dále obsahuje draslík, jenž podporuje činnost mozku a správný růst svalů. Pravidelná konzumace brokolice pomáhá i s regulací krevního tlaku a snižováním cholesterolu.
Leave a comment