Vláknina

Co je vláknina

Vláknina představuje důležitou složku potravy. Jde o směs nestravitelných polysacharidů, především celulózy a pektinu.
Rozlišujeme rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Rozpustná může být zdrojem energie, nerozpustná nikoliv. Proč ji tedy přijímat? Jejím účelem je zvětšování objemu ve střevech, díky čemuž se zkracuje doba, po kterou v ní zůstává potrava. To je pro prevenci potíží se střevy a celkově zažíváním důležité.
Vhodnými zdroji vlákniny jsou především luštěniny, obiloviny, některé druhy ovoce a zeleniny, kořenová zelenina, brambory, celozrnné pečivo, ořechy atd.

Pozitivní účinky vlákniny

Vláknina je skvělým potravinových doplňkem používaným při redukčních dietách. Její účinek spočívá v tom, že naplňuje žaludek, díky čemuž nebudete mít pocit hladu. Bude se vám tak snadněji hubnout bez toho, aby vás „honila mlsná“.
Vláknina celkově podporuje trávení, a to se pojí i s dalšími jejími pozitivními účinky, mezi které patří prevence proti rakovině tlustého střeva. Ta patří v České republice mezi nejčastější. Užívání dostatečného množství vlákniny je také prevencí před kardiovaskulárními onemocněními, cukrovkou, vysokou hladinou cholesterolu atd.

Použití a dávkování vlákniny

Pokud si koupíte vlákninu v podobě potravinového doplňku (prášek či tableta), navyšujte jeho denní dávky postupně. Nezvyklému organismu by větší dávka přidaná najednou mohla působit potíže, především zácpu. Obecně byste neměli užívat více než 30 g vlákniny denně. Zapíjejte ji dostatečným množstvím tekutin. To je nutné, protože vláknina na sebe váže velké množství vody.



Leave a comment

Your email address will not be published.

*