Fruktóza: Cukr, který neškodí?
Fruktóza je jednoduchý sacharid s vyšší sladivostí, než běžný cukr. Do nedávna byla doporučována jako alternativní sladidlo zejména pro dabetiky. Jelikož se však snadno vstřebává, je potřeba ji používat velice přiměřeně, neboť její vysoký příjem může vést k obezitě.
Pokud člověk přijímá fruktózu přirozeně obsaženou v ovoci a medu, nehrozí mu žádné nebezpečí.
Škodlivou se může stát v případě nadměrné konzumace ovocných džusů, slazených nápojů, ale například i jogurtů, pečivu, sušenkách, tyčinkách, slaných krekrech a ve většině průmyslově vyráběných potravinách. Důvodem, proč se fruktóza do potravin přidává, je kombinace nižší ceny a podstatně vyšší sladivosti, než je tomu u cukru. Tento fakt snižuje náklady na výrobu potravin.
Nebezpečí fruktózy spočívá v tom, že na rozdíl od glukózy, která putuje do tkání a svalů, kde slouží jako zdroj energie, míří fruktóza do jater, kde prochází přeměnami a škodí organismu na mnoha frontách.
Zvyšuje syntézu tuků, které se usazují v cévních stěnách. Zatímco glukóza se spálí a přemění na tuk jen z 5 %, fruktóza se přemění na tuk ze 40 %. Zvýšený příjem fruktózy může vést k obezitě i tím, že navozuje pocit sytosti daleko méně než glukóza, takže člověk má větší pocit hladu.
Tak jako u mnoha jiných součástí potravin, platí i pro fruktózu, že nic se nemá přehánět. Rozumné požívání fruktózy neškodí. Jelikož se v přírodě vyskytuje v ovoci, lesních plodech a medu, nazývá se také jako ovocný cukr.
Má některé dobré vlastnosti, pro které je využívána jako alternativa k cukru. Je až o 40 % sladší než cukr, takže se jí do potravy může přidávat méně a tím lze vykázat daleko menší kalorickou zátěž v porovnání s cukrem o stejné sladivosti. Má také dobrou rozpustnost a proto se hojně používá u většiny ovocných džemů, marmelád, kompotů a zavařenin určených pro diabetiky.
Leave a comment