Dieta podle krevních skupin
Dieta podle krevních skupin bývá jednou z nejkritizovanějších, jedná se ovšem o možnost, jak uvést svůj biorytmus do ideálního stavu. Již dlouho je známá skutečnost, že každému tělu nevyhovuje stejná strava. Rozlišuje se to nejen podle genetických a vrozených vloh, ale především podle krevních skupin. Každá krevní skupina má tendence lépe vstřebávat jiné potraviny než jiná krevní skupina. Celkem existují krevní skupiny 4, tedy A, B, AB, 0.
Hlavní chyby při této dietě
Omylem této diety je skutečnost, že je považována za dietu, jedná se o navození stavu, kdy tělo přijímá potraviny, které potřebuje. Hlavní chybou je však skutečnost, že jsou nějaké složky stravy vynechány zcela a tak by to nemělo být. Velkou chybou je kompletní vyřazení určitého typu potravin. Mělo by se vždy jednat pouze o omezení příjmu dané potraviny a upřednostnění potravin, které jsou vhodnější. Když by došlo k úplnému vyřazení. Tak by bylo tělo v energetické ztrátě a mohly by mu chybět důležité živiny jako třeba bílkoviny a sacharidy.
Níže se můžete inspirovat tabulkou, která již podle skupin napoví, které potraviny podle skupin byste měli upřednostnit a které omezit. Krevní vyšetření, podle kterého zjistíte svoji skupinu, Vám provede sám doktor nebo odborná poradna.
Vhodné – vhodné potraviny, které upřednostňujte
Nevhodné – potraviny, které omezte, ovšem nevynechejte
Redukční – potraviny, které vám pomohou s redukcí váhy
Skupina |
Vhodné |
Nevhodné |
Redukční |
A |
Zelenina, tofu, ryby, obiloviny, luštěniny a ovoce, bílé maso, ryby, kefír, jogurty, sójové výrobky, olivový olej, ořechy a semena, káva, víno, zelený čaj. | Tučné maso, tučné mléčné výrobky, pšenice, fazole, ostatní oleje, kešu, para ořechy, pistácie, banán, meloun, pomeranč, mandarinka, olivy, rajčata, houby, zelí, brambory, paprika, rajčatová a pomerančová šťáva, kečup, majonéza, alkohol, sycené nápoje. | Rostlinné oleje, sója, zelenina a ananas |
B |
Červené maso, krůta, králík, zvěřina, mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, fazole, zelenina, ovoce, olivový olej, ovocné a zeleninové šťávy, káva, pivo, víno, čaj. | Kukuřice, čočka, pšenice, pohanka, sezamová semínka, bílé a vepřové maso, mořské produkty, zmrzlina, oleje, fazole černé, hrách, granátová jablka, kokos, rajčatová šťáva, kečup, sycené nápoje. | Zelenina, zvěřina, játra, vejce, lékořice a čaj. |
AB |
Maso, ryby, králík, krůta, jehněčí, skopové, mléčné výrobky, tofu, fazole, luštěniny, obiloviny, těstoviny, zelenina, ovoce, ořechy. Zelený čaj, káva, víno, pivo, minerálky, zeleninové a ovocné šťávy. | Červené maso, semínka, pohanka, kukuřice, zmrzlina, plísňové sýry, mořské produkty, máslo, oleje, paprika, olivy, ředkvičky, banány, pomeranče, kečup, černý čaj, limonády. | Tofu, ryby, mléčné výrobky, zelenina, mořské řasy, ananas. |
0 |
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin, maso, ryby, zelenina, ovoce, zeleninové šťávy, pivo, víno, zelený čaj. | Pšenice, obiloviny, fazole, čočka, zelí, květák, růžičková kapusta a hořčice, kukuřice, olivy, zelí, brambory, houby, mandarinky, melouny, pomeranče, banány, jahody, mléčné výrobky, skořice, ocet, jablečná a pomerančová šťáva, káva, limonády, černý čaj. | Mořské řasy, ryby, maso, kapusta, špenát, brokolice. |
Leave a comment